Att ett plåttak blir väldigt varmt när solen ligger på en varm sommardag vet vi ju. Men hur mycket påverkar det inomhustemperaturen? Är det bättre att välja ett annat ytskikt på taket om man har problem med att det är för varmt inomhus, eller är det något annat man ska tänka på? Här ger vi dig svar på dessa frågor och kanske några till.
”En solig sommardag kan ett plåttak bli över 70° på ytan. Hur mycket av den värmen smiter in i huset?”
Plåt är ett utmärkt takmaterial. Det är lätt att lägga och väger inte lika mycket som till exempel tegel- eller betongpannor. Det kan läggas på i stort sett alla typer av tak och är mycket hållbart. Ett vällagt plåttak av god kvalitet kan ha en livslängd på upp emot 50 år om det underhålls på rätt sätt. Snyggt är det också. Det enda som egentligen talar emot att plåttak är att det är lite dyrare än andra typer av tak. Men å andra sidan, man får vad man betalar för.
Mycket av värmeinsläppet beror på isoleringen
Men så var det där med värmen. En solig sommardag kan ett plåttak bli över 70° på ytan. Hur mycket av den värmen smiter in i huset? Ja, inte så mycket som man kan tro faktiskt. Samtidigt som ett plåttak kan bli riktigt hett är det också relativt bra på att reflektera värme och ljus. Detta på grund av att det är så blankt. Visst släpps en hel del värme igenom, men det gäller alla typer av tak när det är varmt ute. För att stoppa värme från att komma in i huset är det inte så mycket ytskiktet man ska tänka på utan snarare vilken isolering som ligger under. Med rätt typ av isolering under plåttaket, och förutsatt att huset har god isolering och ventilation övrigt, kan ett hus fortsätta vara behagligt även när solen ligger på.
Varmare och varmare under dagen
Att temperaturen höjs under en sommardag är dock i princip oundvikligt om huset inte är utrustat med luftkonditionering, vilket få svenska hus är. Även om solen ligger på och värmer som mest runt lunchtid så fortsätter temperaturen att stiga framåt kvällen och vänder vanligtvis inte förrän vid midnatt, någon timme efter solen gått ner. Vid läggdags brukar det vara som varmast i ett hus, vilket för många skapar sömnproblem under den ljusa och varma årstiden. Visst är det lätt när man ligger och vrider och vänder sig att tänka att det är det fördömda plåttakets fel, men så ligger det troligtvis inte till. Den troligaste förklaringen till att ni har varmt är att huset är dåligt isolerat, och inte bara taket.
Vi hjälper dig att hitta rätt lösning för ditt plåttak
Men taket kan vara ett bra ställe att börja på. Genom att isolera med glasull eller stenull under plåttaket kan man hindra mycket värme från att smita in. Plåten behöver inte bytas ut när man tilläggsisolerar, utan kan sparas och hålla i många år till.
Om du har problem med höga temperaturer inomhus på sommaren och funderar över ditt plåttak, slå oss en signal så hjälper vi dig att hitta en lösning. Vi har stor erfarenhet av plåttak, både nyläggning, renovering och tilläggsisolering. Chansen är stor att vi kan hjälpa dig att hitta en lösning som gör att ditt hus får behålla sitt vackra plåttak, samtidigt som inomhustemperaturen görs mer behaglig.
Andra inlägg
- Förberedelser innan sotaren kommer
- Byta ut gammal takpapp
- Rensa hängrännor | Tips och råd
- Skötselråd för plåttak
- Kombinera tegeltak med plåttak
- Takläggning radhus | Viktigt att tänka på
- Eternittak | Råd och tips | Ska man behålla?
- Spåntak – så fungerar det
- Rensa getingbon på våren
- Fritidshus | Nytt tak ger ökad trygghet