Takterrass – regler, bygglov, tips

Regler och tips för dig som vill bygga takterrass

Många moderna hus och villor har Takterrass. Vilket är ett ypperligt sätt att skapa en yteffektiv plats där utrymmet under kan användas till annat. En takterrass ger en känsla av lyx och den blir ofta en given samlingspunkt under soliga dagar. Dessutom ser en sådan ofta lite kaxig ut - något som ger lite attityd till villan.

Det finns otaliga exempel på hur både villa- och fastighetsägare, BRF:er och företag - exempelvis inom restaurangnäringen - valt att bygga en takterrass och därigenom också få ut det lilla extra i tillvaron. Och, varför inte? En takterrass handlar i många fall om att utnyttja ett område på en fastighet som annars skulle stått tom. Genom att skapa en takterrass så kan man dra nytta av hela ytan, få större chans till solsken och dessutom - som inom restaurangbranschen - öka lönsamheten.

takterrass

Möjligheterna är oändliga och ett exempel på detta gäller taket på NK i Stockholm där man i dagarna öppnar upp en padelanläggning. Det om något visar på vilken inneboende potential som de facto finns på ett tak och att det egentligen handlar om att den egna fantasin sätter gränserna. Och - i de allra flesta fall: ett bygglov.

Sök bygglov för din takterrass

För att få bygga en takterrass så finns regler att följa. I de allra flesta fall så krävs ett bygglov från byggnadsnämnden i den kommun man tillhör. En takterrass förändrar byggnadens karaktär på ett, i många fall, dramatiskt sätt och kan ligga i strid med den arkitektoniska stil som byggnaden har - eller som finns i området. Det kan innebära att man får avslag på en bygglovsansökan och att det anses som att takterrassen strider mot detaljplanen.

Om du som fastighetsägare planerar att bygga en takterrass så blir det extra viktigt att den planeras mot hur byggnaden ser ut och att den smälter in i stadsbilden. En bra sak med just en takterrass - och något som man bör försöka utnyttja - är att den kan göras relativt osynlig från gatunivån. Därmed så behöver den inte påverka stadsbilden på ett påtagligt sätt och - givet byggnad - så finns det ofta en stor chans att en ansökan beviljas.

Detta förutsatt att alla andra detaljer också är inkluderade och genomtänkta - säkerhet, brandrisk- och brandsäkerhet, lösningar för avvattning och om lösningen inte påverkar byggnadens konstruktion negativt.

Takterrass tips - ta hjälp av en arkitekt

Allt detta leder oss till det viktigaste tipset vi kan ge i samband med att tankar på en takterrass börjar gro i huvudet. Ta hjälp av en arkitekt. En arkitekt är expert på att förvandla vaga tankar och idéer till konkret handling i form av färdiga ritningar.

Ritningar som är kompletta och som är anpassade mot både byggnaden och mot den omkringliggande naturen och området. Detta ger en bättre möjlighet att få en bygglovsansökan godkänd.

Att anlita en arkitekt är ett måste - oavsett om du vill bygga en takterrass som fastighetsägare eller som en privatperson på din egen villa.


Liknande artiklar

Lägga ny plåt runt skorsten

Fukt eller mögel på krypvind - vad gör man?

Fågelbo under taket - Tips & råd

Kompetenta och serviceinriktade takläggare
4 May 2021