Dock så är det inte för sent att hinna med en beställning om du upptäcker att det är hög tid att lägga om taket på sommarstugan. Mindre sommarhus brukar hinnas med mellan de större beställningarna hos byggföretagen.
Men hur vet du då om det är dags att lägga om taket?
Till att börja med bör du göra en besiktning. Fram med stegen och klättra upp för att syna takpannor, plåt eller papp. Är materialen hela och i gott skick? Har någon takpanna flyttat på sig och behöver rättas till? Har någon del av taket börjat hänga ner? Finns det tecken på att fukt har trängt in någonstans?
Lyft om möjligt på en del av taket för att syna om läkt, råspont och takpapp ser OK ut. Gör även en undersökning inifrån om möjligt. Om du hittar fuktfläckar är det hög tid att göra en ordentlig undersökning.
Ibland räcker det med att reparera mindre delar, men i andra fall är det kanske dags att byta ut hela taket. Är du osäker på om det behövs ännu så rekommenderas det att du hör av dig till en kunnig takläggare i Stockholm. De kan snabbt svara på vilka åtgärder som behövs.
Välj rätt material
Om din sommarstuga exempelvis har haft plåt- eller papptak tidigare kan takstommen vara för svag om du önskar byta till tegel. Likaså tvärt om kan ett timmerhus som har haft tegel må dåligt om det får ett för lätt tak då vissa konstruktioner är beroende av att taket har en viss vikt. Ta hjälp av ett proffs om du är osäker på vad som gäller hos dig. Det kan behövas förstärkningar om du byter från ett takmaterial till ett annat.
Uppdatera detaljerna
Vid ett takbyte är det även viktigt att tänka på detaljerna. Byt ut eller renovera vindskivor, skorstensplåtar och takstegar. Har du någon form av eldstad är det nämligen krav idag på att sotaren ska kunna ta sig upp säkert på taket.
Hängrännor och stuprännor får heller inte glömmas bort. Se till att de är i gott skick och har rätt lutning så att du inte får problem med vatten som tränger in eller faller mot fasaden.
Byt ut gamla eternittak
Eternit har ett lite oförtjänt dåligt rykte då de innehåller asbest. I sig är det inget fel på materialet om det får ligga där det ligger då det både ger ett säkert skydd mot vädrets makter och ett bra brandskydd. Däremot så bör man vara ytterst försiktig om man önskar byta ut det.
Du får idag i många kommuner lämna in resterna från rivningen utan kostnad, men du måste vidta ordentliga säkerhetsåtgärder om du har ett slitet eternittak som ska tas ner och bytas ut. Skyddskläder och en anpassad andningsmask är minimikrav för att avlägsna eternittak. Tar du hjälp med rivningen kan du räkna med att det kostar en slant.
Är eterniten väl borta är det bara att ersätta det med valfritt takmaterial sen.
Andra inlägg
- Förberedelser innan sotaren kommer
- Byta ut gammal takpapp
- Rensa hängrännor | Tips och råd
- Skötselråd för plåttak
- Kombinera tegeltak med plåttak
- Takläggning radhus | Viktigt att tänka på
- Eternittak | Råd och tips | Ska man behålla?
- Spåntak – så fungerar det
- Rensa getingbon på våren
- Fritidshus | Nytt tak ger ökad trygghet