Fritidshus | Nytt tak ger ökad trygghet

Lägga nytt tak på fritidshus

Börjar det bli dags att lägga om taket på fritidshuset eller sommarstugan? Ett tak håller länge om det är välskött men det kommer såklart en dag när det blivit alltför slitet. När taket visar tecken på att börja läcka är det verkligen hög tid att byta ut det om det inte redan skett.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert




Hur ofta ska man byta tak?

I ett fritidshus eller sommarstuga vistas man ju i regel mer sällan och därför är det lättare att se mellan gångerna hur takets skick förändrats. Att dokumentera detaljer på taket kan vara bra så att man har att jämföra med. Det viktigaste är att man inte väntar för länge och tvekar inför kostnader eller genomförande, det kan få tråkiga konsekvenser.

"Glöm inte att se över taket på ditt fritidshus! Försummelse kan leda till dyrbara renoveringskostnader"

Sköt om taket

Det är viktigt att sköta om sitt tak, även på fritidshuset. Visst förknippar många sin sommarstuga med lata sommardagar i hängmattan, men att åtminstone någon gång per år rensa stuprännor, skrapa bort mossa och kontrollera att taket ser helt ut gör mycket för att taket ska få en längre livstid.

sommarstuga med tegeltak

Kostnader

Det är dyrt att lägga om tak. Materialet kostar, och det tar lång tid, även om du lämnar över ansvaret till fackmän. Man ska dock alltid tänka på kostnaden i en husrenovering som en investering. Det höjer ju faktiskt husets estetiska värde och boendekvaliteten och du får ett högre slutpris om du senare säljer huset. Dock kan det vara bra att lägga undan pengar i ett par år innan en takrenovering, om man inte vill låna hela summan.

Priserna skiljer sig så klart åt beroende på vilken typ av tak som ska läggas. Inte bara materialkostnaden spelar in, utan även att olika taktyper tar olika lång tid att lägga, vilket påverkar arbetskostnaden.

Taktyper

Vanligtvis när man lägger om tak håller man sig till den typ av tak som legat innan. Vill man byta taktyp bör man kontrollera om taket är byggt för att klara vikten av ett tyngre takmaterial. Man bör även se till huset som helhet, om den nya taktypen kommer att passa. Ofta finns en anledning till att ett hus har en viss typ av tak. Man bör alltid kolla med kommunen om man funderar på att byta taktyp. I många områden, även med fritidshus, finns detaljplaner som reglerar vilken typ av tak som får byggas och vilken färg fasaden får etc. För att byta taktyp behövs alltid ett tillstånd från kommunen.

Tegel är det vanligaste takmaterialet och det är inte svårt att förstå varför. Tegel är med sina oregelbundenheter det mest organiska, och i mångas ögon vackraste, takmaterialet. Tegelpannor ger ett hållbart tak med en lång livslängd, men det är också det dyraste takmaterialet.

Ett alternativ till tegel är betongplattor, som är mer enhetliga till utseendet, men också lättare att lägga. Betongpannor kan få ett ganska tråkigt utseende när de är slitna, de bleknar och ser risiga ut. Ofta är detta ett tecken på att de behöver bytas ut snarast innan de börjar läcka.

Papptak är vanligt på fritidshus. Ett bra papptak kan hålla i uppåt en trettio år om man sköte rom det väl. På tak med låg fallhöjd passar papptak utmärkt.

Hjälp med takläggning

Behöver du hjälp med att lägga om taket på ditt fritidshus, kontakta oss så kommer vi ut och gör en inspektion. Att anlita en renommerad takfirma ger dig trygghet och vetskapen om att taket blir fackmannamässigt lagt och kvalitetssäkrat, något som väger tungt inte minst ur försäkringssynpunkt. Vi lämnar alltid en långvarig garanti på våra jobb och du kan känna dig trygg med att du har ett tak som kommer att hålla länge.

Vi har lång erfarenhet av alla typer av tak och sköter allt själva utan mellanhänder, även plåttak. När vi inspekterat huset lämnar vi ett genomtänkt kostnadsförslag och priset som står där är alltid det pris som kommer att stå på slutfakturan.

Dina takläggningsexperter i Stockholm
21 Sep 2022