Har du ett fågelbo under taket?
Fåglar och människor lever tätt inpå varandra i städerna och på landet. Det är svårt att tänka sig en värld utan fåglar, de utgör en så stor del av vad det innebär att vara utomhus. Nästan varje gång man tittar ut genom ett fönster ser man en fågel i flykt eller sittandes på en gren, och deras kvitter hörs hela den ljusa årstiden, bara vi stannar upp och lyssnar. Vi tänker på fåglarna på vintern, ömmar för dem som blir kvar när det är riktigt kallt och hjälper dem att få mat.
För fåglarna är våra hus kanske bara en annan sorts träd eller klippor där de kan landa efter en flygtur, eller sätta sig för att få överblick
Vad fåglarna tycker och tänker om oss vet vi ju inte. Vi är väl antagligen bara en naturlig del av deras liv. Vi och våra byggnader. För fåglarna är våra hus kanske bara en annan sorts träd eller klippor där de kan landa efter en flygtur, eller sätta sig för att få överblick. Under takpannorna på en villa erbjuds det skydd som behövs för att bygga ett rede när det är dags för häckning. Att låta fåglar bygga bo under taket kan vara frestande, de är ju så gulliga. Men det är sällan en god idé.
Du bör riva ut påbörjade bon
Om du märker att fågelaktiviteten runt ditt hus är högre än vanligt kan det vara läge att du tar dig en närmare titt på vad som försiggår. Är du någorlunda bekant med fågellivet utanför knuten vet du antagligen vad det är för sorts fåglar som brukar försöka bygga bon. Ofta är det olika typer av småfåglar som bygger små reden men även måsar brukar försöka bygga bon under tak och de kan vara väldigt envisa. Märker du att fåglar flyger in under takpannorna kan du vara ganska säker på att det försiggår bostadsbyggande därinne. Det kan kännas hjärtlöst, men du bör för ditt hus skull riva ut det påbörjade boet och om möjligt göra så att fåglarna inte kan komma in under takpannorna.
Fågelbon är dåligt för taket
Ett bo används bara under häckningen, sedan flyttar fåglarna vanligtvis vidare någon annanstans. Så varför är det då så dåligt för huset? Jo, ett bo binder fukt och kan dessutom göra att vatten har svårt att rinna bort under taket, vilket skapar ännu mer fuktproblem. Gör du ingenting åt fågelbon utan låter dem ligga kvar även efter att fåglarna flyttat, har du snart en mängd små reden som stoppar upp avrinningen och dessutom binder fukt. Dessutom blir det snabbt väldigt skräpigt runt ett bo, vilket inte heller är bra för taket.
Regelbunden kontroll gör susen
Under häckningsperioden på våren och försommaren bör du titta till ditt tak åtminstone någon gång i veckan. Det hjälper inte att skrämma bort fåglarna eller att riva ut påbörjade bon någon enstaka gång; många fågelarter är mycket envisa och om de är övertygade om att ditt tak är den perfekta platsen att bosätta sig under kommer de att fortsätta försöka bygga sitt bo där.
Stoppa fåglarna och ge dem alternativ
Vill du hindra fåglar från att komma in under taket kan du i vissa trädgårdsbutiker köpa galler som är formade efter takprofilen. En annan lösning kan vara ett nät, vilket dock teoretiskt kan rivas sönder av små vassa fågelnäbbar. Tycker du att ovanstående lösningar är att ta i, får du helt enkelt göra det till en vana att inspektera taket regelbundet under häckningsperioden och rensa bort allt som tyder på att ett bo har påbörjats. Tycker du synd om fåglarna kan du med fördel i stället bygga ett antal fågelholkar i varierande storlek och låta fåglarna flytta in där. På så sätt ser du till att du och fåglarna kan fortsätt leva tillsammans och må bra i varandras närhet.
Andra inlägg
- Förberedelser innan sotaren kommer
- Byta ut gammal takpapp
- Rensa hängrännor | Tips och råd
- Skötselråd för plåttak
- Kombinera tegeltak med plåttak
- Takläggning radhus | Viktigt att tänka på
- Eternittak | Råd och tips | Ska man behålla?
- Spåntak – så fungerar det
- Rensa getingbon på våren
- Fritidshus | Nytt tak ger ökad trygghet