Här finns info och tips om bandtäckning, en smidig teknik för att lägga plåttak. Läs även om det senaste på området, klicktak i plåt.
Bandtäckning gör det enklare att lägga plåttak
Förr såg man plåt som ett lyxigt material att lägga på ett tak. Det var få som hade råd med det och plåten fanns nästan uteslutande i städer och på större fastigheter. Hos privatpersoner så var plåt inte fullt lika vanligt – det var de mer bemedlade som hade råd med det och de lite lägre klasserna fick nöja sig med tegel, med betong eller med trä som material på sina tak. Tiderna förändras, tack och lov. Plåttak är numera ett relativt billigt alternativ som nu är lite att anse som var mans sak och som syns på villor och hus över hela Sverige.
Det fina med plåt är att det är ett lätt material. I förhållande med tegel och betong så väger inte plåt så mycket och det gör dels att det är lättare att lägga och dels också att husets konstruktion inte påverkas då tyngden – och trycket – inte blir lika högt. Vidare kan vi även säga att plåt är lätt att underhålla, att det – tack vare den glatta yta – låter snö och annan nederbörd rinna av och att plåt även går att få i massor av olika strukturer och färger.
Plåt var gårdagens material och mycket tyder på att det även är materialet för framtidens tak. Att man numera kan få ett plåttak att exempelvis imitera tegelplattor (med där minde tyngd påverkar och där underhållet blir mindre) är en del till vilken vi grundar vår profetia på. Att ett korrekt lagt – och väl underhållet – plåttak håller i närmare åttio år är naturligtvis ytterligare ett plustecken att lägga in i ekvationen om varför plåt kommer att öka i popularitet.
Dessutom – och det påverkar vårt yrke – så har plåt blivit avsevärt mycket enklare att lägga. Numera så använder man sig i stor omfattning av bandtäckning då man lägger ett plåttak. Enkelt förklarat så innebär bandtäckning att plåten levereras – och sätts på plats; från nock till takfot – i stora band. Den här metoden ger betydligt färre skarvar och går mycket fortare att utföra. Just skarvar har annars varit den svaga punkten då det kommer till plåttak: ju fler skarvar – desto större risk för läckage och otrevliga vattenskador. Dessutom behöver man inte längre ha takets lutning i samma beaktande; detta då man med bandtäckning kan lägga plåten även på tak med hög lutning. Bandtäckning gäller för falsad plåt.
Om vi som takläggare skulle ge dig ett råd angående plåt som material så är det att välja falsad plåt som läggs på plats genom bandtäckning. Detta om du vill göra jobbet på egen hand. Skulle du exempelvis välja en mer profilerad plåt så skulle v råda dig att ta hjälp. Detta då sådan ofta sätts på plats med skivtäckning; en teknik som är svårare, som tar länger tid och som ger ett betydligt mindre utrymme för misslyckanden.
Kommer klicktak i plåt att förändra allt?
En rolig detalj i sammanhanget om plåt/takläggning och de olika teknikerna som används är att det under senare år kommit ytterligare en metod som visat sig fungera. Detta i form av plåtskivor som man klickar i varandra – att jämföra med ett klickgolv. Detta är väldigt lätt att lägga och det påminner till utseendet om ett falsat plåttak – lagt med bandtäckning.
Gällande klicktak i plåt så är det fortfarande lite för tidigt att ge något riktigt omdöme. Hållbarheten är trots allt det väsentliga och i och med att det handlar en om en ny teknik så är det lite för tidigt att slå på den stora Kom-och-köp-trumman. Risken finns att denna plåt – precis som vid klickgolvens första upplagor – visar sig ha brister. Spännande är det åtminstone.
Andra inlägg
- Förberedelser innan sotaren kommer
- Byta ut gammal takpapp
- Rensa hängrännor | Tips och råd
- Skötselråd för plåttak
- Kombinera tegeltak med plåttak
- Takläggning radhus | Viktigt att tänka på
- Eternittak | Råd och tips | Ska man behålla?
- Spåntak – så fungerar det
- Rensa getingbon på våren
- Fritidshus | Nytt tak ger ökad trygghet